Opgeleverd

Architecten van Zeister Enk leggen het ontwerp uit

18 december '20

Zeister Enk is ontworpen door Hugo Liedenbaum en Sven Heinen van weusten liedenbaum architecten. We spreken Hugo die vertelt wat hun inspireerde en hoe twee verschillende architectuurstijlen elkaar in één wijk vinden.

Hugo Liedenbaum architect Zeister Enk
Sven Heinen architect Zeister Enk

Toen Hugo en Sven bij het nieuwbouwproject betrokken raakten, lag er een plan waarin stond waar de huizen, wegen, tuinen, openbaar groen en parkeren moesten komen. Dit zogenaamde stedenbouwkundige plan en het beeldkwaliteitsplan waren het vertrekpunt voor weusten liedenbaum. `

“Het is een goed doordacht plan met duidelijke uitgangspunten en groen in de hoofdrol. Het idee is dat in de groene kamer van oudsher een aantal agrarische gebouwen stonden. Deze zijn rondom de centrale ruimte , de enk, aangevuld met een meer stedelijke bebouwing. Tegen de bosrand aan wordt het plan afgemaakt met bebouwing die agrarisch is geïnspireerd.”

image alt

Rondje Zeist om inspiratie op te doen

“Op een mooie voorjaarsochtend reed ik door Zeist en de omgeving om inspiratie op te doen voor het ontwerp van Zeister Enk. Als je straks door de nieuwe buurt loopt, zie je enkele elementen terug die doen denken aan boerderijen uit de omgeving van Zeist en woningen langs het Wilhelminapark en de Wilhelminalaan. Daarmee sluit de buurt mooi aan bij wat er in de omgeving al is en krijgt het toch een heel eigen gezicht. Dat kan hier goed, want Zeister Enk grenst nergens aan andere woningen, het gebied wordt omringd door groen.”

image alt

De Enkwoning en de Brinkwoning

In Zeister Enk komt een grote variatie aan woningen. Zowel koop als huur, voor starters, doorstromers en mensen die op zoek zijn naar een levensloopbestendig huis.

Hugo: “De Enkwoningen hebben een stoer, robuust karakter door de aardse tinten, houtwerk in de gevel en details als luiken die je ook tegen zou kunnen komen bij een boerderij uit de omgeving. De Brinkwoningen hebben een chic voorkomen. Ze krijgen grote ramen met een bijzondere verdeling, speelse kappen, spekbanden in het metselwerk, mooi hout element in bij de nok en openslaande deuren met Frans balkon op de verdieping.

Overal mooi

“Ik ben blij dat we de kans hebben benut om alle woningen evenveel kwaliteit te geven, zodat je ondanks de verschillen in grootte en prijs altijd een huis hebt om trots op te zijn. Fijn ook dat de buurt hierdoor overal aantrekkelijk oogt. Dit in combinatie met het groen, de ruime opzet en de hoogteverschillen in het groene binnengebied zorgen ervoor dat Zeister Enk echt een heel fraai buurtje wordt. Ik kan niet wachten om hier straks even een rondje te maken en het resultaat te bewonderen”

  Bekijk het nieuwsoverzicht
  Woningaanbod bekijken